De onmisbare accountant

Hoi, ik ben Sanne. Ik ben geboren in Utrecht en woon momenteel in Amsterdam. Ik heb mijn Bachelor Accounting vorig jaar met veel plezier afgerond en ben momenteel werkzaam bij een accountantskantoor in het centrum van Amsterdam. Ik heb tijdens mijn studie drie verschillende stages gelopen waarbij ik er achter ben gekomen welke gebieden van accountancy het beste bij mij passen. Na mijn opleiding heb ik al snel een baan gevonden en ga ik elke dag met plezier naar mijn werk. Als accountant hou ik me vooral bezig met het behandelen van financiële overzichten maar voer ik daarnaast ook administratieve taken uit. Lees er alles over in mijn blog.

De onmisbare accountant

14 september 2017
 Categorieën: Boekhouders, Blog


Controleren, samenstellen, samenwerken en adviseren. Zie daar: de hoofdingrediënten van de dagelijkse werkzaamheden die accountants - zoals op Accountantskantoor De Jong - uitvoeren. Hij of zij stelt onder meer jaarrekeningen op, controleert ook die jaarrekeningen en voert financiële administraties uit. Een pittig en verantwoordelijk beroep, zoveel is zeker. Je bent het dan ook niet zomaar, daar moet je zeker wat voor doen en daar heb je een speciale opleiding voor nodig. Het is daarnaast een baan waarvoor je doorgaans niet met het minimumloon beloond wordt. Je verdient er anders gezegd dus een heel aardige boterham mee.

Soorten

Accountants heb je in twee soorten: de Register Accountant en de Accountant Administratieconsulent, kortweg vaak aangeduid als RA en AA. Bovendien zit er nogal wat verschil in de werkzaamheden die de verschillende accountants uitvoeren. Zo zijn er de openbare accountants (zelfstandig of werken bij een accountantskantoor), de interne accountant daarentegen werkt bij een bedrijf op de accountantsafdeling en ook is er nog de overheidsaccountant. Laatstgenoemde werkt - logisch - voor de overheid of voor de belastingdienst. Een accountant in business wordt ook wel administrateur of controller (bij een bedrijf of bij een organisatie) genoemd. Accountant worden vergt veel, het onderscheid kennen tussen de verschillende soorten accountants is gezien bovenstaande ook bepaald geen sinecure.

Rechtbank

De aspecten waar je dagelijks mee te maken krijgt, kunnen met recht zeer divers en gecompliceerd genoemd worden. Jaarrekeningen, het verstrekken van samenstellingsverklaringen en subsidiecontroles? Vaak, of eigenlijk altijd, is er een accountant bij betrokken. Dat geldt ook voor alles wat met belastingen te maken heeft en ook voor zaken over arbeidsrecht. Voor het opstellen van een goed onderbouwd ondernemersplan kun je eveneens een accountant inschakelen. Wil je je bedrijf verkopen of wil je juist een bedrijf overnemen? Neem dan behalve voldoende geld ook deze deskundige mee. Accountants zie je bovendien regelmatig bij de rechtbank of zelfs de Hoge Raad als er beroepsprocedures gevoerd moeten worden. Veelzijdig, complex en niet iets dat je zomaar even bent. Voor de buitenwereld zijn accountants vooral een baken van betrouwbaarheid. Het is iemand die veel weet, over mensen en bedrijven. Over de maatschappij in het algemeen, over geld, belastingen en zeker ook recht. Ze zijn simpelweg onmisbaar in de huidige maatschappij en kan je van dienst zijn op tal van verschillende gebieden. Het inschakelen van een accountant is dan wel niet goedkoop, maar in heel veel gevallen verdien je het in een samenwerking met een accountant geïnvesteerde geld terug of behoedt een goede en deskundige accountant je door zijn specifieke kennis voor het verliezen van nog heel veel (meer) geld.

Over ons
Accounting en boekhoudersblog

Hoi, ik ben Sanne. Ik ben geboren in Utrecht en woon momenteel in Amsterdam. Ik heb mijn Bachelor Accounting vorig jaar met veel plezier afgerond en ben momenteel werkzaam bij een accountantskantoor in het centrum van Amsterdam. Ik heb tijdens mijn studie drie verschillende stages gelopen waarbij ik er achter ben gekomen welke gebieden van accountancy het beste bij mij passen. Na mijn opleiding heb ik al snel een baan gevonden en ga ik elke dag met plezier naar mijn werk. Als accountant hou ik me vooral bezig met het behandelen van financiële overzichten maar voer ik daarnaast ook administratieve taken uit. Lees er alles over in mijn blog.

Zoeken
Categorieën
Archief
Recente artikelen